Codul de etica si onoare al A.N.B.C.T. – Romania

Articolul 1
Voi gati si voi servi avand toate licentele si autorizarile necesare in vigoare si cu respectarea legilor aplicabile privind manipularea in siguranta a alimentelor.
Articolul 2
Ma angajez in fata asociatiei ca imi voi perfectiona cunostintele si abilitatile profesionale pentru dezvoltarea profesiei noastre si voi transmite aceste cunostinte generatiilor viitoare.
Articolul 3
Voi pastra cele mai inalte standarde de profesionalism si expertiza in orice comunicare cu si despre ceilalti colegi de breasla si/sau membrii ai asociatiei nationale, acordand o atentie deosebita bunei reputatii si demnitatii industriei culinare.
Articolul 4
Voi respecta confidentialitatea clientilor mei, pastrand orice informatii personale ca fiind confidentiale, cu exceptia cazului in care imi este permis sa fac altfel.
Articolul 5
Voi pastra cea mai mare atentie si grija pentru proprietatea si securitatea, inclusiv alimentara , a Clientului meu si nu ma voi angaja in nici o activitate care afecteaza aceasta proprietate fara consimtamantul Clientului meu.
Articolul 6
Voi folosi experienta si cunostintele mele pentru a selecta ingredientele potrivite pentru a crea meniuri care sa respecte sau sa depaseasca in mod constant asteptarile clientilor mei.
Articolul 7
Voi continua permanent sa-mi extind cunostintele, educatia si experienta in beneficiul clientilor, al afacerii mele si al industriei culinare din Romania. Voi incerca sa vad in fiecare zi o oportunitate de a continua pe calea spre excelenta
Articolul 8
Voi sprijini toate eforturile celorlati bucatari si colegi de a invata tehnici culinare noi, novatoare.
Articolul 9
Imi voi desfasura intreaga mea activitate personala cu onestitate, integritate si corectitudine
Articolul 10
Voi dovedi profesionalism in exercitarea serviciului intr-o maniera care sa nu creeze discriminari pe baza de rasa, etnie, religie, sex, dizabilitati, varsta, nationalitate sau convingeri politice , atat din partea mea, cat si a colegilor, partenerilor sau patronatului.
Articolul 11
Nu ma voi angaja in activitati lipsite de respect, bazate pe abuz de comportament sau denaturarea realitatii in legatura cu indatoririle profesionale.
Articolul 12
Voi incerca sa ofer evaluari obiective ale performantei profesionale ale subalternilor si colegilor, ucenicilor, elevilor, membrilor asociatiei nationale si/sau colegii lor, evitand prejudecatile in evaluarile si observatiile facute.
Articolul 13
Voi fi atent sa nu creez situatii care ar putea provica conflict de interese sau conflict profesional si ma angajez sa ofer toate informatiile in momentul cand aceste situatii ar putea apare.
Articolul 14
Ma angajez sa nu promovez produse, retete, experiente intr-un mod fals si inselator pentru clientii mei. Ma angajez sa nu promovez actiuni bazate pe informatii false, denaturate sau care ar putea duce la o imagine incorecta sau falsa.
Articolul 15
Ma angajez sa nu utilizez in mod deliberat, sa distrug sau sa folosesc bunurile, echipamentele colegilor de breasla pentru castig sau avantaje personale, fara consimtamantul acestora
Articolul 16
Ma angajez sa nu fac cu buna stiinta declaratii false sau tendentioase despre colegii de breasla.
Articolul 17
Ma angajez sa nu plagiez, in cadrul materialelor audio, video, scrise, inclusiv retete sau carti de bucatarie, materialele originale, de o maniera care sa duca la nerespectarea legilor si standardelor cu privire la drepturile de autor.
Articolul 18
Eu personal accept acest cod, voi sprijini si promova aceste principii in mod egal in orice grup cu care sunt afiliat si care reprezinta gastronomia din Romania.