În finala regională a Concursului S.Pellegrino Young Chef Academy, inițiativa globală ce are ca scop descoperirea și îndrumarea celor mai promițători și talentați tineri bucătari, România va fi reprezentată de Alin Vădean, Young Chef, însoțit de mentorul său, Chef Cezar Munteanu și de Bogdan Panaite, Young Chef, însoțit de Chef Vlad Pădurescu, mentor.
De asemenea, țara noastră va fi reprezentată și în juriu, prin Chef Alexandru Iacob. Finala va avea loc pe 25 și 26 noiembrie 2024, în Malta.
Mii de bucătari din întreaga lume s-au înscris în competiție, atrași de oportunitatea de a învăța de la liderii din gastronomia mondială și de a-și demonstra creativitatea. Dintre aceștia, 165 au trecut de prima selecție și sunt pregătiți să își demonstreze talentul în cele 15 finale regionale diferite din întreaga lume, care se vor desfășura în perioada septembrie 2024 – ianuarie 2025.
Alin Vădean – Through the eyes of the fish
„Preparatul meu este mai mult decât o simplă masă; este un apel pentru sustenabilitate și responsabilitate. Lumea în care trăim este marcată de provocări ecologice majore. Poluarea apei, risipa de alimente și schimbările climatice sunt doar câteva dintre problemele urgente care cer atenția noastră. Acestea nu sunt doar statistici; poate că Pământul ne trimite un mesaj, îndemnându-ne să revenim la esențial. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne amintim această simplitate și să gătim cu conștiință. Să ne întoarcem la rădăcini. Acest preparat este un manifest”, a declarat Alin Vădean, semifinalist S.Pellegrino Young Chef Academy.
Pasiunea pentru gătit a apărut la Alin încă din liceu. „Un prim factor au fost chiar competițiile culinare la care am avut acces cu ajutorul unui prieten care deja era bucatar. Văzând ce promovează această meserie mi-am dat seama că mă identific cu valorile ei. Al doilea punct a fost râsul ironic a unei profesoare din liceu la afirmația mea că vreau să mă fac bucătar. Îmi doresc să arăt că această meserie și bucătăria este mult mai mult decât se consideră în acest moment în România.” Despre influențe și mentori, Alin își amintește de Chef Adrian Pop: „Undeva în primul an de bucătărie, după o săptămână destul de aglomerată și cu multe ore lucrate, am întârziat o oră la muncă. Lucram într-un hotel sub atenția marelui Chef Adrian Pop, care astăzi din păcate a rămas un mare nume. Privirea sumbră, în contradicție cu vocea calmă pe care chef a avut-o când mi-a rostit simplu și scurt “dacă mai întârzii, nu mai vii“ a fost o lecție de carieră, o linie trasată. Chiar și când nu mai poți nu există loc de scurtături sau lucruri făcute incomplet dacă vrei să ajungi unde îți dorești. Aceste lucruri m-au ghidat în carieră.”
Alin Vădean și-a început cariera într-un hotel din Cluj alături de Chef Adrian Pop, apoi alături de Chef Emanuel Mocan. „Am ales sa plec din orașul natal spre Brașov unde am avut parte de o experiența de competiție alături de Chef Cezar Munteanu. Bucureștiul a fost și el un popas pentru mine, restaurantul Kaiamo condus de Chef Radu Ionescu a fost casa mea timp de un an, ca mai târziu să fac parte din stuff-ul școlii de gastronomie Horeca Culinary School alături de cei mai buni chefi din România pe atunci.
Anglia mi-a definit ideea despre organizare și managementul în bucătărie unde alături de Chef Cristian Fratianu mi-am început călătoria, ca mai apoi să lucrez alături de Chef Claudio Costea. M-am întors acasă să-mi arăt că se poate și aici ,sperând însă că a fost decizia corectă.”
Pentru platforma ANBCT, Alin a explicat cum inspirația pentru preparatul prezentat în finală a venit într-un moment neașteptat. „Întâlnindu-mă cu un pescar de meserie și discutând anumite aspecte despre pești, specii, mod de hrănire, după ce mi-am arăt nemulțumirea față de distribuitorii de marfă care se axează mai mult pe peștele de export ,acesta mi-a explicat criza prin care apele și peștii locali din România trec.
Mi-am dat seama că suntem departe de adevăr și ca bucătari sau consumatori privim doar la produsul finit. Atunci m-am simțit dator să creez o farfurie gustoasă dar care nu arată deloc așa, arătând exact situația actuală a apelor și speciilor de pești din România.”
Despre rolul gastronomiei românești în competițiile internaționale, Alin explică că „indiferent de categorie – fie că e vorba de tehnici inovatoare, creativitate sau gust autentic – bucătarii au ocazia să își exprime identitatea culinară și să aducă în prim-plan valorile tradiționale. Adaptându-le la contextul modern și internațional, gusturile românești pot deveni un punct de atracție turistică, oferind o experiență unică și autentică. Astfel, bucătăria românească poate deveni un motiv de mândrie, demonstrând că tradiția poate merge mână în mână cu inovația.”
Bogdan Panaite – The Pig’s Alms
„Ritualul „Pomana Porcului” este o tradiție sacră, adânc înrădăcinată în folclorul și tradițiile țării noastre, însă oamenii au uitat ce înseamnă cu adevărat. Acesta ar trebui să fie despre onoarea și recunoștința față de animalul care și-a dat viața pentru ca noi să supraviețuim. Prin acest preparat, aș vrea să readuc în atenție respectul pierdut față de natură și ceea ce ne oferă ea. Gusturile acestui fel de mâncare reprezintă moștenirea mea gastronomică și culturală, gustul de acasă, al copilăriei și al amintirilor mele”, a adăugat Bogdan Panaite, semifinalist S.Pellegrino Young Chef Academy.
Pasiunea pentru gătit a apărut la Bogdan în liceu, o dată cu primul show gastronomic televizat. „Întotdeauna mi-a plăcut să gătesc, să văd cum se fac anumite lucruri pentru că mi-a plăcut foarte mult mâncarea de mic și cam în clasa a 10-a a apărut primul show televizat legat de bucătărie. Am văzut că bucătăria poate să fie livrată și la nivel de artă, pentru că inițial eu eram cu desenul, pictura, cam pe asta voiam să merg. Și când am văzut că se poate, m-a atras foarte mult și atunci m-am hotărât.”
Povestea cu care Bogdan participă la competiție e înrădăcinată în memoria gustului. „Inspirația a venit cred că lucruri din copilăria mea, de timpul petrecut cu părinții mei. Tatăl meu a fost fermier și cu asta s-a ocupat, cu creșterea de animale. Adică noi am mâncat foarte bine, foarte sănătos, foarte gustos. Cum am zis și în povestea pe care am trimis-o în aplicație, pomana porcului este un ritual de onorare, comemorare și mulțumire către animalul care și-a sacrificat viața pentru noi. Mai mult, noi mâncăm șorici, urechi, piftie, tobă din organe, adică în tradiția noastră nimic nu se irosește, nimic nu se aruncă.”
Poveștile bucătăriei românești și grija pentru sustenabilitate l-a adus pe Bogdan în faza de creație a reinterpretării meniului de pomana porcului, un ritual bine cunoscut în România. „Nu consider că se acordă atenție prea mare sustenabilității, pentru că și eu prin preparatul meu am ținut foarte mult să folosesc cât mai mult din animal și părți care de altfel dacă îi zici unui om, nu le-ar cumpăra, adică nu s-ar duce special să le cumpere, să le folosească, să gătească cu ele, gen limbă, urechi, rinichi, ficat. Toată lumea caută bucățile premium de cotlet, mușchiuleț, etc. Eu aș vrea să încurajez consumul implicit, mai ales că s-au pierdut tradițiile și nu ne dăm seama de fapt cât de delicioase sunt aceste părți mai puțin folosite.”
Finalele regionale reprezintă o oportunitate imensă de expunere, deoarece concurenții vor prezenta preparatele lor semnătură unui juriu format din chefi renumiți, și anume: Thanos Feskos din Grecia, Iwona Niemczewska din Polonia, Alexandru Iacob din România, Igor Jagodic din Slovenia și Victor Borg din Malta, care vor fi responsabili de selectarea câștigătorilor regionali pentru patru premii:
- Premiul S.Pellegrino Young Chef – Juriul va evalua preparatele prezentate pe baza celor trei reguli de aur, selectând un tânăr chef la fiecare Finală Regională care demonstrează cele mai puternice abilități tehnice, creativitate și o viziune personală remarcabilă despre gastronomie;
- Premiul S.Pellegrino pentru Responsabilitate Socială – votat de Asociația pentru Restaurante Sustenabile, care gestionează Food Made Good, cel mai mare program de sustenabilitate în domeniul alimentației și o comunitate globală ce promovează sustenabilitatea în ospitalitate, preparatul câștigător va reprezenta principiul că mâncarea este la cel mai înalt nivel atunci când este rezultatul unor practici sociale responsabile, care includ cerințe de aprovizionare, sociale și de mediu;
- Premiul Acqua Panna pentru Conexiune Gastronomică– câștigătorul acestui premiu va realiza un preparat care reprezintă moștenirea culinară a regiunii natale a chef-ului. Preparatul ar trebui să evidențieze practicile culinare tradiționale și viziunea modernă personală, oferind o conexiune între trecut și viitor;
- Premiul Fine Dining Lovers Food for Thought – votat de cititorii Fine Dining Lovers, acest premiu va fi acordat tânărului chef care își reprezintă cel mai bine viziunea personală printr-un preparat semnătură.
Câștigătorii regionali ai fiecăruia dintre aceste premii vor concura pentru titlul global la fiecare dintre categoriile respective în Marea Finală din 2025.
Finaliștii regionali – S.Pellegrino Young Chef Academy din Regiunea Europa de Sud și Mediteraneană:
- Andrea Amore și Luis Estrella – Malta,
- Alexandros Diamantis – Grecia,
- Fanni Varga – Ungaria,
- Yuval Romano și Rotem Dolev – Israel,
- Maciej Osinski, Cezary Boraczynski și Dawid Cieslinski – Polonia
- Alin Vădean și Bogdan Panaite – România
- Nikola Sorak – Serbia,
- Matija Cotic, Bostjan Volk și Pablo Falcon – Slovenia.
Despre S. Pellegrino
S.Pellegrino a creat S.Pellegrino Young Chef Academy, o platformă pentru a atrage, conecta și susține următoarea generație de talente culinare. Un mediu care îi va împuternici prin educație, mentorat și oportunități de experiență, precum și prin renumita competiție globală. Academia își deschide porțile membrilor din peste 70 de țări diferite, asigurându-se că talentul nu este limitat de geografie, etnie sau gen. Este un loc în care tinerii bucătari pasionați interacționează cu cei mai influenți jucători din gastronomia globală și unde împreună cultivă o comunitate culinară inspiratoare.
S.Pellegrino, Acqua Panna și Sanpellegrino Italian Sparkling Drinks sunt mărci internaționale ale Sanpellegrino S.p.A., companie cu sediul în Milano, Italia, fondată în 1899. Produsele sunt distribuite în peste 150 de țări prin sucursale și distribuitori de pe toate cele cinci continente.
În România, produsele Sanpellegrino S.p.A. sunt distribuite de PPD Global România, parte a PPD Global, membră a grupului internațional Photos Photiades Group, unul dintre cei mai mari distribuitori de băuturi alcoolice și non-alcoolice premium din Europa Centrală și de Sud-Est, cu peste 25 de ani de activitate în patru țări – Cipru, România, Croația și Slovenia. Prezent pe piața locală din 2007, PPD Global România este partenerul strategic al celor mai mari producători de băuturi la nivel global, precum Diageo, Gruppo Campari, San Pellegrino, Monin, Proximo.