În finala regională a Concursului S.Pellegrino Young Chef Academy, inițiativa globală ce are ca scop descoperirea și îndrumarea celor mai promițători și talentați tineri bucătari, România va fi reprezentată de Alin Vădean, Young Chef, însoțit de mentorul său, Chef Cezar Munteanu și de Bogdan Panaite, Young Chef, însoțit de Chef Vlad Pădurescu, mentor.

De asemenea, țara noastră va fi reprezentată și în juriu, prin Chef Alexandru Iacob. Finala va avea loc pe 25 și 26 noiembrie 2024, în Malta. Despre arta de a găti și provocările unui astfel de concurs ne-a povestit Chef Alin Vădean, care este și parte din lotul național al ANBCT.

Cum ai descrie „gustul de acasă” și cum l-ai integrat în preparatul tău pentru finala S.Pellegrino Young Chef Academy?

Pentru mine gustul de acasă înseamnă în primul rând emoția și starea pe care o simțeam atunci când era timpul mesei. Liniștea și bucuria mesei în familie. Ca să readuc acea emoție, am folosit ingrediente des întâlnite acasă, cum ar fi spanac, usturoi, murături. Lucruri pe care le-am integrat în preparatul meu.

Ce înseamnă pentru tine „gustul copilăriei”? Care sunt ingredientele sau preparatele care îți amintesc de acea perioadă?

Gustul copilăriei pentru mine este legat foarte mult de anumite momente, sărbători, evenimente speciale care mi-au marcat copilăria într-un mod plăcut. Am fost fascinat tot timpul de sărbătorile pascale unde mai presus de preparatele obișnuite precum drobul sau ciorba de miel, erau integrate preparate și cu proveniența europeană precum salata de beouf sau ouăle umplute. Preparate care mă bucurau mai mult de cât cele obișnuite.

De unde ai găsit inspirația pentru preparatul pe care îl vei prezenta la finală?

Inspirația pentru preparatul prezentat in finala a venit intr un moment neașteptat. Întâlnindu-mă cu un pescar de meserie și discutând anumite aspecte despre pești, specii, mod de hrănire, după ce mi-am arătat nemulțumirea față de distribuitorii de marfă care se axează mai mult pe pește de export, acesta mi-a explicat criza prin care apele și peștii locali din România trec.

Mi-am dat seama că suntem departe de adevăr și ca bucătari sau consumatori privim doar la produsul finit. Atunci m-am simțit dator să creez o farfurie gustoasă, dar care nu arată deloc așa, arătând exact situația actuală a apelor și speciilor de pești din România.

“Preparatul meu este mai mult decât o simplă masă; este un apel pentru sustenabilitate și responsabilitate. Lumea în care trăim este marcată de provocări ecologice majore. Poluarea apei, risipa de alimente și schimbările climatice sunt doar câteva dintre problemele urgente care cer atenția noastră. Acestea nu sunt doar statistici; poate că Pământul ne trimite un mesaj, îndemnându-ne să revenim la esențial. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne amintim această simplitate și să gătim cu conștiință. Să ne întoarcem la rădăcini. Acest preparat este un manifest. ” a declarat Vădean Alin, semifinalist român S.Pellegrino Young Chef Academy.

Cum ai decis să readuci în atenție tradițiile culinare românești și ce mesaj vrei să transmiți prin ele?

Avem tradiții culinare demult uitate sau care ni se par noi în contextul bucătăriei actuale, pe care de fapt încă din străbuni au fost folosite pentru conservarea cărnii sau modificarea texturii legumelor, precum murarea  sau uscarea la soare, numită acum deshidratare.Vreau să transmit faptul că și în gastronomia locală am avut tehnici de gătit, preparate autentice găsite la noi în țară, care ar putea deveni din nou un etalon.

Ce înseamnă bucătăria pentru tine, mai ales în contextul competițiilor internaționale?

Rolul pe care îl poate juca gastronomia românească în competițiile internaționale, indiferent de categorie – fie că e vorba de tehnici inovatoare, creativitate sau gust autentic – bucătarii au ocazia să își exprime identitatea culinară și să aducă în prim-plan valorile tradiționale. Adaptându-le la contextul modern și internațional, gusturile românești pot deveni un punct de atracție turistică, oferind o experiență unică și autentică. Astfel, bucătăria românească poate deveni un motiv de mândrie, demonstrând că tradiția poate merge mână în mână cu inovația.

Cum crezi că gastronomia poate contribui la schimbări pozitive în societate?

Gastronomia poate contribui la schimbări pozitive în societate prin promovarea unui stil de viață sănătos și a alimentației durabile, reducând risipa și sprijinind economia locală promovând folosirea resurselor locale. De asemenea, încurajează diversitatea culturală și educația, sensibilizând publicul în privința problemelor sociale și de mediu. Prin intermediul meselor comune, poate întări legăturile comunitare și solidaritatea.

Când te-ai hotărât să devii bucătar și ce te-a inspirat să urmezi această carieră?

Am decis să fac această frumoasă meserie cu care mă mândresc undeva prin clasa a 11-a. Un prim factor au fost chiar competițiile culinare la care am avut acces cu ajutorul unui prieten care deja era bucătar. Văzând ce promovează aceasta meserie mi-am dat seama că mă identific cu valorile ei. Al doilea punct a fost râsul ironic a unei profesoare din liceu la afirmația mea ca vreau să mă fac bucătar. Îmi doresc să arăt că această meserie și bucătăria este mult mai mult decât se consideră în acest moment în România.

Care a fost cea mai importantă experiență pe care ai avut-o în bucătărie și cum te-a format aceasta ca chef?

Undeva în primul an de de bucătărie, după o săptămână destul de aglomerată și cu multe ore lucrate, am întârziat o oră la muncă. Lucram într-un hotel sub atenția marelui Chef Adrian Pop care astăzi din păcate a rămas un mare nume. Privirea sumbră, în contradicție cu vocea calmă pe care chef a avut-o când mi-a rostit simplu și scurt “dacă mai întârzii , nu mai vii“ a fost o lecție de carieră, o linie trasată. Chiar și când nu mai poți, nu existî loc de scurtături, sau lucruri făcute incomplet, dacă vrei să ajungi unde îți dorești. Aceste lucruri m-au ghidat în carieră.

Unde lucrezi în prezent, unde pot oamenii degusta ceea ce tu gătești?

În prezent sunt implicat în cel mai mare proiect din cariera mea. La doar 26 de ani, o familie de antreprenori din Cluj  mi-au oferit șansa să deschid un întreg complex hotelier cu 6 săli de evenimente și un hotel cu restaurant a la carte. Locația se numește Elania Resort din Cluj Napoca, momentan funcționând prima parte a proiectului și anume Elitis Events Center, urmând să meargă mai departe proiectul și cu partea de hotel, unde vreau să-mi arăt creativitatea în restaurant.

Care a fost traseul tău profesional?

Am început într-un hotel local, alături de Chef Adrian Pop pentru o lungă perioadă, urmând să lucrez în continuare în același hotel cu alt chef de renume, Mocan Emanuel.

Am ales să plec din orașul natal spre Brașov, unde am avut parte de o experiență de competiție alături de Chef Cezar Munteanu.

Bucureștiul a fost si el un popas pentru mine, restaurantul Kaiamo condus de Chef Radu Ionescu a fost casa mea timp de un an, ca mai târziu să fac parte din stuff-ul școlii de gastronomie Horeca Culinary School alături de cei mai buni chefi din România pe atunci.

Anglia mi-a definit ideea despre organizare și managementul în bucătărie unde alături de Chef Cristian Fratianu mi-am început călătoria, ca mai apoi să lucrez alături de Chef Claudio Costea, titrat cu rozete și alte titluri ale gastronomiei.

M-am întors acasă să-mi arăt că se poate și aici, sperând însă că a fost decizia corectă.

Ai un mentor în competiție, ai mai avut mentori în bucătărie? Cum te raportezi la acest mentor și ce ai învățat de la el?

Mentorul ales pentru această competiție este Chef Cezar Munteanu, cu care am colaborat de mai multe ori pe parte competițională, având o mare experiența internațională ca jurat, dar și ca antrenor. Pe lângă etica la locul de muncă pe care Chef Cezar o promovează și m-a conturat ca bucătar, combinațiile de gusturi și cum privește și respecte ingredientele mă fascinează.

Cum te ajută relația cu mentorii să evoluezi în această etapă a competiției?

Mi se pare extrem de important și pe aceasta cale mulțumesc mentorilor din acest an care și-au pus la dispoziție timpul personal pentru a ne îndruma și a ne face sa depășim momentele de “panică“ întâlnite pe parcursul antrenamentelor, și ideiile ajutătoare la dezvoltarea preparatului.

De unde ai aflat de concursul S.Pellegrino Young Chef Academy și ce te-a determinat să participi?

Fiind pasionat de topul restaurantelor pe care San Pellegrino îl promovează, urmărind de aproape întreaga comunitate de chefi renumiți, am aflat și de această competiție. Ideea de a fi în același loc cu marii actori ai scenei gastronomice m-a fascinat și m-a făcut să-mi doresc participarea, practic un vis devenit realitate.

Ce înseamnă pentru tine să reprezinți România la o competiție de asemenea anvergură?

Pe lângă faptul că mă simt onorat să pot reprezenta gusturile și produsele românești într-o competiție internațională, am și presiunea de a demonstra că România poate, că și aici se nasc profesioniști.

Preparatul tău este și un apel pentru sustenabilitate. Cum ai integrat principiile sustenabilității în bucătăria ta și în rețeta pe care o vei prezenta la finală?

Deși este un bine cunoscut subiect, cel de sustenabilitate, totuși parcă nu înaintăm prea mult înspre ce înseamnă cu adevărat acest lucru. Parcă rămânem doar la promovare și o dorință continuă de a face. Lucru care m-a făcut să mă învârt din nou în fața acestor subiecte pentru a aduce din nou și din nou în atenție că încă nu e suficient ce facem pentru a fi sustenabili.

Tehnicile de gătit un preparat sunt conturate de sustenabilitate, folosind în întregime fiecare ingredient folosit, dar totodată și ingrediente accesibile.

Crezi că bucătarii au o responsabilitate specială în promovarea practicilor durabile și responsabile în alimentație?

Consider că mai este loc de îmbunătățire în ceea ce privește acest aspect. Mi-aș fi dorit să văd mai mult în bucătăriile în care am lucrat. Totodată consider că și noi, consumatorii, avem nevoie de conștientizare în direcția aceasta pentru a susține meniurile cu un astfel de concept.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *